12 січня 2016 р.

Добре зерно, засіяне Остапом Лижником

Кажуть, людина народжується із визначеною долею. Та лише дорога до пізнання свого покликання нелегка. Часто доводиться долати життєві негаразди, зупиняється на перехрестях, обираючи свій єдиний шлях. Не зраджував своїм мріям, відчуттям, а твердою ходою йшов до мети наш краянин, поет Остап Петрович Лижник, який 7 січня, на Різдво Господнє, святкуватиме поважний ювілей – вісімдесят  п’ять років від дня свого народження.

Народився поет 1931 року в с. Загірочку. Довший час навчався (закінчив львівську середню школу ім. Івана Франка), жив і працював у м. Львові. За фахом – електрик.
  З ранніх літ Остап Лижник відкрив у собі талант і впродовж всього життя відшліфовував грані поетичного слова.

Творчість Остапа Лижника – це наче суцвіття калини, яке в людських душах достигає багряними ягодами, як символ життя, крові, вогню. Це своєрідне уособлення дому, усього рідного, єднання народу в його спільній минувшині й прийдешності.
У поетичних збірках ювіляра «Україно моя, пробудись» (1996), «Воля з нами» (2001), «Дух нашої нації», «Незалежна нива» (2008) правдиво відтворена дійсність із всіма її перекосами і в політичному, й культурному невігластві керманичів держави супроти власного народу:
Ви зостались управляти,
Свою матір обкрадати,
А народ все бачить.

«Творчість Остапа Лижника - переконливий доказ подарованого йому Всевишнім складного життя. Тут не лише праця, негаразди, страждання і роздуми, але й виразна туга за Батьківщиною під час перебування в еміграції. Проте домінуючою нотою тут була і є тверда патріотична віра у свій народ, рідну Україну, її щасливе майбутнє» - писав ректор ЛНУВМ ім. Гжицького, академік УААН Роман Кравців.
В віршах поета лунає незгасима віра в свій народ, у розвій його потужної сили, що бере початок з глибини віків і яку не вдалось згасити трьохсотлітнім поневоленням.


 Ходорівчанин, талановитий поет та прекрасний перекладач Олесь Дудин свого часу назвав Остапа Лижника поетом-бунтарем, який не мириться із неправдою, який словом міцним наче криця розбиває на друзки неправду, полуду з очей своїх краян.
 До 85 річчя від дня народження Остапа Лижника Працівники ЦБ підготували інтелект-реліз «Люби безмежно Україну, вона твоя, вона одна» і видрукували її в  серії бібліотечних видань малої форми «Пізнай  свій  край». 

Вірші  Остапа Лижника  з його шести збірок  читали наші працівники.

Під час читання  поезій Остапа Лижника  ми налагодили телефонний зв’язок з автором. Бажаємо йому міцного здоров’я, невтомної праці на життєвій та поетичній ниві і многих  та благодатних літ.


11 січня 2016 р.

Свято за святом : Різдво на Жидачівщині


РІЗДВЯНА МОЗАЇКА.
  Використавши  у бібліотеці нові матеріали до сценаріїв вертепних постановок  наші  читачі поділились фотографіями різдвяних дійств цьогорічних свят.




Різдвяні  вертепи у селах нашого району -  див. на  сторінках сільських бібліотек у мережі фейсбук.