8 грудня 2016 р.

НАСИЛЬСТВО В СІМ'Ї ЯК СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА

       

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.   Основними завданнями акції є:
   - привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;
   - активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;
   - проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;
      



Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. 














Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.
      Безумовно, подолання такого негативного явища як насильство в родині можливе лише за умови об'єднання зусиль і державних органів та установ, і громадських організацій, і кожного громадянина. Кожен з нас має сказати "Ні!" насиллю у власній родині. Адже сім'я - це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.
      Сім'я утворюється, живе і розвивається завдяки взаємній любові, повазі чоловіка та дружини, турботі одне про одного, про дітей та інших родичів. Створюючи сім'ю, ніхто не думає, що їх може спіткати доля сусідів, де чоловік зловживає алкоголем та б'є дружину і дітей. Однак, на жаль, явище насильства у сім'ї досить поширене. Тисячі жінок та дітей, а іноді й чоловіки, потерпають від образ, погроз, побоїв, психологічного тиску.                              
Про роботу, що націлена на допомогу людям які опинилися в складних життєвих обставинах розказала директор Жидачівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Карабін Тетяна Олександрівна та начальник відділу соціально-правового захисту Семчишин Ольга Миколаївна, яка ознайомила присутніх з проблемою торгівлі людьми.
     Саме працівники поліції перебувають у найтіснішому контакті з населенням. Старший інспектор з ювенальної провенції у Жидачівському відділенні поліції   Мар'яна Петрів, не тільки вислухає вас, а й ґрунтовно роз’яснить та дасть корисну пораду по тому чи іншому проблемному питанню. Слухати Мар’яну цікаво, вона тонко розуміє делікатність питання та щиро вникає справу на попередження чи вирішення проблеми.
     Профілактика жорстокої поведінки, бездоглядності, безпритульності дітей, непорозуміння в сім'ї - завдання, яке стоїть перед педагогами та психологом школи. Ми повинні донести до дитини розуміння того, що насилля є порушенням прав людини. Адже за результатами анкетування майже 75 відсотків дітей, вдома та в школі, страждають від насильства .   



 Причому мова йде не лише про явні форми фізичного насилля, але й про його скриті форми (фізичне, сексуальне, психологічне). Насилля не завжди можна побачити, результати насилля у родині не бачать зовсім, адже вони приховані від інших під страхом або почуттям сорому.
    Вчитель-психолог Заболотівецької ЗОШ Марія Євгенівна Павлова розповіла про практики попередження чи зняття стресових ситуацій, варіанти поведінки.
    Однак, проблема насильства в сім'ї є надзвичайно  складною, оскільки для її вирішення необхідно не тільки притягти насильника до відповідальності , але й вирішити нагальні питання – поділу житла,забезпечення утримання дітей ,розірвання шлюбу ,поділу спільного майна.  Багато людей роками терплять насильство,тому що не знають своїх прав. Для кожної людини надзвичайно важливо знати свої права у сім'ї.         
    Заступника начальника відділу Стрийського центру правової допомоги Буряк Ярослав Петрович поділився досвідом вирішення неординарних ситуацій.
   Спеціалісти центру провели психологічний тренінг «Клубок негативних емоцій».               


     

Немає коментарів:

Дописати коментар