9 лютого 2017 р.

Повернуте ім'я - Григорій Пежанський

Книга, яку  презентували «Архітектор Григорій Пежанський та розвиток фізичної культури в Галичині наприкінці XIX – на початку XX століття» –  писана пам’ять про становлення спорту, зокрема футболу, на тлі суспільно-політичних подій більш як столітньої давності  і одночасно актуальна в нашому  часі, коли спорт, як спосіб життя треба утверджувати.
Матеріал викладено через призму суб’єктів історичного процесу, людей, які відіграли велику роль у формуванні українського спорту. Зокрема, мова йде про архітектора Григорія Пежанського, незаслужено забутого радянською історіографією та практично невідомого в незалежній Україні.

  І власне зустріч на Жидачівській землі тому, що Григорій Пежанський народився у                          с. Пчани нашого району                       І нам дуже приємно, що автори, захоплені цією особистістю, простежують тернистий шлях українця-архітектора, якому вдалось обійняти високі посади в Австро-Угорській імперії, керувати будівництвом важливих львівських споруд, проявити свої найкращі риси в управлінні Політехнічним товариством . Це справжня знахідка для наших читачів, які зможуть дізнатись багато нового та цікавого про видатну людину нашого краю, його унікальність.
Зустріч розпочали художнім вітанням струнний ансамбль «Канбіле» Жидачівської дитячої музичної школи.  




З цікавістю  старшокласники, вчителі та шанувальники спорту, історії краю слухали розповіді гостей  про розвиток українського спорту на Галичині, його місце в житті тогочасному і сучасному.
 Високо оцінила презентовану книгу її рецензент –  професор, член-кореспондент Української Академії наук, почесний працівник фізичної культури і спорту заступник начальника управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА Оксана Вацеба.
Різносторонньо про особистість Григорія Пежанського розповідав член виконкому НОК України у Львівській області, директор СДЮШОР «Карпати», почесний голова федерації баскетболу Львівщини Ігор Савицький.

Ще один гість –                                   Степан Юрчишин – легендарний вихованець львівських «Карпат» був гостем Жидачева.













Традиційні автографи та запис на спомин разом з святковим настроєм залишаться на пам’ять.



Немає коментарів:

Дописати коментар