27 листопада 2018 р.

150 років у авангарді державотворення





Ювілейна академія до  150 ліття створення товариства «Просвіта» зібрала в залі  бібліотеки людей, хто відчуває поклик і професійний обов'язок утверджувати розвиток та український дух. 



До проведення заходу долучились працівники районного народного дому, центральної бібліотеки, музичної школи, установ культури району. 
Просвітництво, як покликання  згуртувало і громадських активістів.   



           



Просвіта має жити вічно.
 Україні ніколи не буде забагато світла цивілізації: 
в нових умовах нашого буття –
в центрі просвіченої Європи –
той смолоскип і той промінь 
хай запалають новим могутнім світлом.
                         Роман Іваничук


«Організатори підібрали і створили виставкові експозиції фотографій з історії просвіти в селах району, книжкову виставку, художню програму супроводу заходу. 


Екскурс ВАСИЛЯ БЛАГОГО кандидата історичних наук, автора книги про «Просвіту» Жидачівської філії  в темі «Товариство «Просвіта»: передумови створення, становлення та зародження на Жидачівщині»  чітко і виважено вималював обставини та проукраїнську позицію на пробудження національного духу українства Галичини у другій половині ХІХ століття.  
«Просвіта» на драматичному шляху свого розвитку стала засобом єднання України в єдиний незборимий організм. Саме з «Просвіти» вийшли люди, які принесли славу українській нації, люди, які творили Січове стрілецтво, ЗУНР,УНР,а відтак організацію українських націоналістів. «Просвіта» була і залишається життєдайним джерелом сили і виживання України.

«Товариство «Просвіта» - прообраз української державності» - презентувала зав. методичним відділом Жидачівської ЦРБ Майоха В.Д.







До обговорення долучилась активна громадська діячка, голова міського Союзу українок, авторка книги «Жидачів із далечі віків» Марія  Турченяк

Історія «Просвіти» - це історія культурного злету і національного відродження українського народу, це історія боротьби за національне існування на рідній українській землі. «Просвіта» є матір'ю  для всіх українських установ, а в першу чергу – читалень.

«Діяльність Просвіти на Жидачівщині в кінці 80-х на поч.90-х років. Роль товариства української мови, як продовження просвітницьких традицій» - тема  виступу  директора краєзнавчого музею, голови Жидачівського районного товариства української мови  Степана Івановича Ревуцького.


Презентацію  «Іван Білинський – організатор національного відродження на Жидачівщині» - представила провідний бібліограф Жидачівської ЦРБ Корнецька Г.В.

«Просвіта активно діяла у селах нашого району. Організовані просвітянські осередки осередки є дуже актуальними і на сьогодні.
- повідомлення про «Просвіту» деяких сіл підготували бібліотекарі сіл Млиниська, Мельничі, Кологори,Старе Село.



Вітаємо просвітян  Жидачівщини,
 усіх хто несе і втілює ідеї просвітництва сьогодні.
 Зичимо миру, сили, мужності, мудрості і просвітлення.
 Будьмо разом у Дусі у Слові і в Ділах!



Немає коментарів:

Дописати коментар