11 березня 2014 р.

"КОБЗАР" ВИШИТИЙ !


Працівники  центральної бібліотеки  розгорнули книжково-ілюстративну  виставку  під  час  урочистостей з нагоди відзначення 200-ї річниці від дня народження Т.Шевченка .   


Окремою підбіркою були виставлені  КОБЗАРІ різних років  видання. 

 
                                                                                                                                                                         Ще  один дивовижний  КОБЗАР                               був вишитим.  



  



Презентувала  його присутнім  завідувач  відділом  обслуговування центральної          бібліотеки Галина Дереш.                     
Ось, що  вона  сказала :
Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що здається ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо,  і він завжди з нами,  в нас.
 Деколи здається скільки себе пам’ятаємо – стільки знаємо Шевченка, проникливим  поглядом  він дивиться з  портрета  у кожній  оселі, словами  поезій і прози   думку родить.  Шевченко - невичерпний і нескінчений. Він  пророчою творчістю  розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення.  Цікавий  факт : У  листопаді 1911 року  увагу громадськості привернула  надрукована в  одному  журналі  стаття  про українців , політичних засланців. Редакція  обрала  куток  Сибіру , де виявила, що там перебуває 168 ув’язнених українців. На  запитання редакції,  що  саме  спонукало ув’язнених  піти на шлях політичних виступів проти царського уряду  більшість відповіла «Кобзар» Шевченка.
  Тараса Шевченка розуміємо настільки,  
наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому.

Ідея «Вишитого Кобзаря» виникла , коли ми почули інформацію про те, що на Рівненщині відомі майстрині-вишивальниці вишили Кобзар зразка 1840 року, до якого увійшло 7 повних творів Шевченка на староруській мові. Цю книгу занесли до книги рекордів Гінеса і зараз вона знаходиться у Національному музеї ім. Шевченка. У бібліотечній системі Жидачівського району працюють жінки, які всі вміють вишивати.  Ми взяли Кобзар вже новішого видання і у листопаді минулого року розпочали акцію «Вишитий Кобзар». З  Божою допомогою і з Шевченковим духом  вийшла ось така книга, яку не може видати жодне видавництво. Адже це -  не тільки праця рук, а це і душа, і переживання і любов до слова, які були вкладені у ці рядки.
Хрестиком  на матеріалі, який в народі називають «панамою», майстрині - бібліотекарі відтворили скорочені тексти   56  назв  поетичних творів.
А поки творили - досліджували мову поета та відкривали незнані доти цікавинки.  Вишитий  "Кобзар" складається з  65  сторінок . На кожній сторінці є назва твору  слова  якого вишито  та  підпис  -  населений  пункт,  де проживає  вишивальниця.
Робота  тривала пів року. Увінчує  цю роботу вишитий  автопортрет  поета.
Ми щиро вдячні всім , хто долучився до створення книги котра  буде  найціннішим екземпляром фондів бібліотечної системи.
     Маємо надію, що «Вишитий «Кобзар»»  стане не тільки пам’яткою для нащадків про святкування значущого ювілею, але й буде спонукати до глибшого пізнання величі та геніальності  Тараса Шевченка.
   Бажаю всім вам пізнати і осягнути «свого» Шевченка, нехай він увійде кожне серце не лише «Кобзарем»,  а  й своєю життєвою позицією Великого Українця.




Душа поетова святая
І ми читая оживаєм
Живя в святих його речах
І чуєм Бога в небесах.

                         

Пошли нам, Боже, Шевченкового полум’яного духу, мудрості, віри у щасливе майбутнє рідної України.
 Чекаємо усіх  на шевченківських читаннях  12 березня  у бібліотеці та  на площі біля центральної бібліотеки "    



Немає коментарів:

Дописати коментар