27 грудня 2017 р.

Основоположник українського бандурництва



        27 грудня  для членів УТОС працівники Жидачівської ЦРБ провели інформаційно-пізнавальну годину , присвячену 140-річчю від дня народження письменника , фольклориста, бандуриста, драматурга Гната Хоткевича.

     Ім’я великого сина українського народу Гната Мартовича Хоткевича довгий час утримували у забутті. Письменник, фольклорист, бандурист, драматург, інженер-художник і композитор – з таким багатоманіттям талантів постав перед світом.
    Син великої України, опинившись у протилежному її куточку – в Галичині, він навдивовиж швидко і тонко перейняв особливості унікальної культури горян-гуцул, створивши захоплюючі за красотою мови романи «Кам’яна душа» та «Довбуш».
     В глухому селі Красноїллі  об’єднав місцевих жителів в єдиний у світі Гуцульський  театр тим самим  піднявши самобутню культуру гуцулів перед світовою спільнотою на належний рівень. Для цього колективу Гнатом Хоткевичем було написано ряд  драматичних творів з життя та побуту горян з їх неповторною говіркою і відтворено на сценах Львова, Чернівців, Кракова, Харкова…

  




















Про це і ще інші цікаві факти з його біографії розповіла провідний бібліограф ЦРБ – Г. В. Корнецька, процитувавши уривки із творів «Камінна Душа» та «Довбуш».
     Про Хоткевича як основоположника українського бандурництва цікаво розповіла зав. відділом ІБВ – М. Ф. Мадараш.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар