16 березня 2021 р.

Наш біль і наша гордість: книги про війну на Сході

 






Слово упродовж усього існування людства було є і буде  живим і діяльним.   І дякувати Богу є люди, які роблять дуже багато, щоб це слово йшло між люди – це письменники, видавці, сценаристи,продюсери, митці, волонтери і просто добрі люди, які намагаються змінити цей світ, людську свідомість, роблять дуже багато в плані промоції української книги, кіно, мистецтва, сучасної патріотичної літератури.

    Мабуть з цих же міркувань і був започаткований Всеукраїнський форум військових письменників , який уперше відбувся у Львові 6 травня 2019 року, якраз на  річницю святкування Дня піхоти.  Форум є  першим фестивалем, що об’єднав авторів – військовослужбовців, журналістів і тих, хто на початку протистояння на Сході України були призвані до лав силових структур України за мобілізацією або пішли воювати добровольцями.

  14 березня в  День українського добровольця у Львові стартувала давно очікувана і жадана подія в царині патріотичної літератури 

ІІІ Всеукраїнський форум військових письменників. І вже традиційно учасники зустрічаються з читачами не тільки у Львові, але й інших містах області. 15 березня до нашої бібліотеки приїхав  літературний десант творчих авторів. Захід відкрила лауреатка обласного конкурсу читців творів Тараса Шевченка   Марта Семчишин – учениця Гніздичівської  ЗОШ. Усі присутні із захопленням слугали розповіді гостей.

Петро Солтис - автор книги «370 днів у камуфляжі», учасник російсько-української війни (служив у 44 окремій артилерійській бригаді ОК «Захід», у 2014 році пішов на фронт добровольцем) Петро Солтис перед тим, як розповідати про свою творчість представив присутнім свого побратима, з яким був пліч-о-пліч на війні, нашого земляка Валерія Шапрана.

Спонукою до написання документальної книги, як розповів автор, стало бажання відкрити той інформаційний пласт, про який має знати кожен. Описані події – реальні, як і її герої. Пригадуючи військові події, автор додав: «Війна має стати всенародною, тоді буде результат».

Євгенія Подобна, авторка книги «Дівчата зрізають коси» -

лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Публіцистика, журналістика», військова кореспондентка, викладачка КНУ ім. Шевченка, медіатренерка, продюсерка і дослідниця. Її книга – це спогади 25 жінок-воячок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки та ін.

У спогадах героїнь книги йдеться про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

Артемій Кірсанов – письменник, сценарист і режисер, автор телевізійних шоу. Разом з Сергієм Дзюбою написали книги «Позивний «Бандерас» та «Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса». «Позивний «Бандерас» - справжній військовий бойовик, чи не найперший в Україні, заснований на реальних подіях, які відбуваються в зоні проведення АТО-ООС.

Як зазначив Артемій Кірсанов, автори прагнули і книгою, і фільмом показати, що українці сильні духом і вміють воювати за своє. «Фільм, як і книга, здобули популярність, та найбільше ми хвилювалися, як їх сприймуть військові, – зазначив автор. – Тому бути на форумі військових письменників для нас велика честь».

Валерія Борщевська – продюсер, директор компанії BUBO FILMS розповіла про роботу над фільмом «Позивний Бандерас» і «Заборонений». Нині працює над створенням першого художнього фільму про Квітку Цісик режисером якої став Тарас Ткаченко («Чорний ворон»).

  Щиро дякуємо гостям за сильне і правдиве слово, за їх твори. Кожен бажаючий міг придбати цінні видання зі щирими побажаннями авторів.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар