4 листопада 2019 р.

Перший пагінець державності






  Перший листопад був, є і залишається в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме 1 листопада1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Республікою.

1.11. 2019 року Жидачівська бібліотека спільно з працівниками Жидачівського Народного дому провели годину історичного календаря: «Перший пагінець державності» приурочену 101 річниці утворення ЗУНР.

 Це важливе питання висвітила у своїй розповіді бібліотекар ВО  - Надія Прокопів. Присутні мали змогу почути декламування уривку із вірша «Перший листопад» у супроводі гри на віолончелі працівниками Народного дому – Віти Бавус та Вікторії Гладкої.
  Пісню про Україну виконала солістка районного Народного дому – Христина Кос, керівник Лілія Сорока.
 Присутні переглянули уривки із фільму: «Коротка історія ЗУНР».
Бібліограф ЦРБ – Галина Корнецька презентувала бібліографічний посібник «Листопадевий чин», яка зазначила, що події ЗУНР торкнулися і Жидачівщини: « Вночі з 1. на 2.11. військовики і добровольці під проводом чотаря І. Голембйовського зайняли Жидачів, роззброїли жандармів, перебрали табір поворотців з російського полону та всю владу»
На закінчення  - перегляд книжкової виставки та презентація нової ілюстративної книги про ЗУНР – М. Кугутяк « Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923».



Немає коментарів:

Дописати коментар