21 листопада 2019 р.

Жити і працювати на славу Божу




Аристократ і впливовий австрійський політик Казимир Шептицький проміняв багатство графа на аскезу й тихе монаше життя брата Климентія.     

   Його віру не змогли зламати ані німецька окупація, ані тюрми енкаведистів – отець рятував євреїв від нацистів, а у радянському таборі був таємним єпископом, який висвячував в’язнів.
    У середині четвертої декади свого життя почав віддавати і відпускати те, що більшість людей протягом свого життя стараються набути. Прекрасний економіст, правник, посол до парламенту, дуже бажаний жених, Климентій крок за кроком за прикладом свого брата починає відпускати свої маєтки, статус, посади і стає монахом- студитом.
   Духовна академія, яка відбулася у нашій бібліотеці була приурочена 150-річчю від дня народження Климентія Шептицького. 



 Цікаві сторінки життя відкрили для себе учні опорного закладу Жидачівської ЗОШ №2 та усі присутні заходу завдяки демонстрації фільму  та розповідей бібліотекаря Надії Пастернак та о. Ярослава. Звучала авторська поезія, духовна пісня у виконанні бандуристки  Грими Аліни.     Також усі присутні мали можливість ознайомитись з літературою про родину Шептицьких, яка є у нашій бібліотеці.







      Климентій Шептицький по життєвій дорозі, яка у нашій уяві є траєкторією вгору (визнання, пошана, маєток), перемінює цю траєкторію і спускається вниз. Його життя вчить нас гідності, показує нам, що в житті варто поставити на перше місце саме духовні справи, любов до Бога та ближнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар