20 березня 2014 р.

ШЕВЧЕНКІАНА Марії Чумарної



МАРІЯ  ЧУМАРНА письменниця, педагог, дослідниця української символіки та звичаєвості, засновниця школи «Тривіта», яка працює за авторською програмою «Світ малого українця».
    
Авторка поетичних збірок, дитячої літератури, телепрограм та художньо-пізнавальних досліджень «Код української вишивки», «Тройдерево» (давні та маловідомі особ­ливості обряду хрещення, весільного та поховального обрядів українців), «Золотий Дунай» (Символіка і корені української пісні), «Тридев’яте царство» (символіка української казки, таємниці рідного слова, звичаєва культура пращурів, секрети народної педагогіки) та ін. 


 На  черговій зустрічі  з шанувальниками рідного слова  вона  ділилася роздумами про ТАРАСА  ШЕВЧЕНКА  який мало відомий сучасному українцю  образом душі, яка уміла щоденно, в кожну мить свого життя підтримувати в серці інтимний діалог з Богом.  Саме цей внутрішній духовний закон, що керує людиною зсередини, і є проявом її божественної природи.
Гостя розповідала  про написані дві розвідки про життя і творчість Шевченка: «Тихий ангел пролетів» і «За Тебе молюсь», переклади на українську мову три його російськомовні повісті, поему «Тризна», «Щоденник» і роботою над книгою спогадів про поета.  Марія  Чумарна  переконана :"Поетова  душа – океан, який полонитиме своїми тайнами ще не одне покоління." 

Тихий  голос і  тверде  слово пані  Марії звучали зачаровуючи аудиторію.



Співзвучними  шевченкіані  були  виступи учнівської молоді.


За думкою Марії Чумарної - 
феномен нашого пророка у прояві його таланту в різних планах буття: на чисто земному, інтелектуальному та практичному плані, 
- і на потаємному духовному.

Майстер клас від Марії Чумарної ще  раз підтвердив,  що  в кожного є  Талант..., котрий треба розвивати.




Немає коментарів:

Дописати коментар