14 травня 2015 р.

СТРУНИ МОГО СЕРЦЯ

Краса і щедрість Галицької землі завжди живили творчу наснагу тих, хто прагнув висот в науці, мистецтві, хто шукав неповторних слів, образів, барв. Багато її уродженців протягом віків поповнювали скарбницю духовної культури своїми оригінальними здобутками в галузі красного письменства.
    Мила серцю Жидачівщина...Вона є невід”ємною частиною української культури, а її літературна карта рясніє іменами відомих майстрів слова.
    Часто трапляється так, що майже поруч, по сусідству, живе неординарна талановита людина, а люди того й не знають.
     У їхній уяві складається враження, що десь там, далеко, жили чи живуть відомі митці, про яких знає вся Україна, - тут же, у малій Батьківщині, таких немає. На щастя, наша земля багата талантами.
     13 травня бібліотечні працівники та вчителі – філологи провели літературну вітальню «Струни мого серця», тема якої була:  «Популяризація літератури рідного краю на уроках української літератури». Але цього разу ця вітальня пройшла в нетрадиційному форматі. ЇЇ гостями були не тільки письменники нашого краю, але й освітяни із м. Болехів Івано-Франківської області. Це вже другий педагогічний міст, уякому прийняли участь бібліотекарі Жидачівської Центральної бібліотеки.


 Галина Дереш представила всім присутнім презентацію «Літературна Жидачівщина». Працівниками відділу обслуговування було організовано книжкову виставку «У слові рідному велика сила є, що розбива граніт і золото кує».


Другою частиною вітальні була  зустріч із письменниками Жидачівщини
 Романом Чорним, Наталією Тріщ та Світланою Корпусенко. Вони дарували гостям літературної вітальні не тільки свою поезію, але й вогник душі, який мабуть надовго залишиться у кожному серці.



     Вчителі та учні Ходорівської  ЗОШ №1, Ходорівської ЗОШ №2, Бережницької ЗОШ та Жидачівської гімназії ім. Партицького виконали пісні на слова Романа Чорного, Наталії Тріщ, Галини Охоцької та прочитали чудові поезії. Всіх вразила інсценізація новели-есе про Героя Небесної сотні Романа Точина, яку продемонстрували учні Ходорівської школи. 
Слухачі мали можливість поринути у творчість Ігоря Калинця. Його «Акафіст» зуміли донести до присутніх учні ПідністрянськоїЗОШ та народний ансамбль «Лілея» Жидачівського Народного дому.

    Творчість сучасних поетів, художників, письменників рідного краю безцінна. Оцінюючи їх твори, ми ще більше розуміємо і відчуємо красу і неповторність рідної землі, вчимося розуміти найголовніше – добро наших сердець. Чесна праця й благородні діяння ніколи не пропадуть марно, бо вони стали найдорожчими людськими цінностями


    Працівники бібліотеки вкотре мали можливість запрезентувати "Вишитий кобзар". Гостям з Івано - Франківщини він дуже сподобався.

   Велич таланту , приклад українського духу, всі плоди їх невтомної праці неможливо оцінити за одну зустріч. Ми повинні постійно приходили до їх творів за порадою. Говорити про них учням у школі, читачам у бібліотеці ну і напевне у кожній домівці.

1 коментар: