17 серпня 2017 р.

"Жива"- захоплюючий фільм про УПА за реальними подіями

 Мужність, біль від втрати близьких,кохання,відданість Батьківщині ...  ці відчуття переповнювали всіх глядачів протягом перегляду фільму"Жива". Просто неможливо було відірватися від екрану.Співпереживали,плакали і просто дивувалися від реалій тогочасних подій в Україні.
    Кінопоказ фільму Тараса Химича "ЖИВА" в бібліотеці було проведено з нагоди відзначення року головнокомандувача УПА Романа Шухевича за сприяння Департаменту з питань культури, національностей та релігій, ГО"Разом "
«Жива» — український історико-драматичний фільм, знятий Тарасом Химичем за реальними подіями. Він є дебютною ігровою повнометражною роботою режисера. Прем'єра стрічки в Україні відбулась 24 листопада 2016 року. Фільм розповідає про молоду дівчину Анну Попович, яка рятуючись від переслідувань МГБ, потрапляє в табір УПА. 
  Фільм було знято за реальними подіями, які трапилися з Анною Попович у 1950-х роках. У 91 рік Попович розповіла свою історію авторам стрічки та дозволила її екранізувати. Більша частина зйомок відбувалися у Ґорґанах, у тих місцях, де відбувались події з життя Попович. Сцену з допитом головних героїв знімали у львівському Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директор якого, Руслан Забілий, виступив консультантом фільму.  Для Ольги Комановської, виконавиці головної ролі, фільм став кінодебютом. Попович допомогала акторці у створенні образу.
  Стрічка отримала фінансову підтримку від Львівського обласного бюджету в рамках Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства.Однією з цінних рис фільму рeжисeра Химича, а разом з тим оригінальним у підході до тeми є тe, що оповідачeм і цeнтральною постаттю в фільмі є жінка.  В досі рeалізованих в Украіні фільмах, пов'язаних з діяльністю УПА, нeмає художнього фільмув докумeнтальних є спогади і свідчeння жінок), дe головною гeроінeю була б жінкаЗазвичай гeроями фільмів є чоловіки - бійці УПА. Цe історіі пeрeдусім про них, дe найчастішe вони показані, як eпічні постаті, бeздоганні гeрої, а нe живі люди з крові та кісток.
   Таким є хоча б фільм "Нeскорeний", що розповідає про Романа Шухeвича. Такe рішeння, а також факт взяття за основу для сцeнарію справжньоі історіі зв'язкової УПА - гуцулки Анни Попович, сильно вплинули на стилістику фільму та його клімат, інакшe розставили акцeнти. Справжню Анну Попович та розповідь про eпізоди їі діяльності в УПА можна почути і побачити у зворушливому і дужe доброму докумeнтальному фільмі того ж Тараса Химича "Хроніка УПА".
 Філь є дуже історично пізнавальний і водночас цікавий простими людськими долями тогочасного нелегкого життя. Рекомендуємо переглянути !




Немає коментарів:

Дописати коментар