16 січня 2018 р.

Народе мій, до тебе я ще верну...

  6 січня   виповнилось би 80 років Василю Стусу - людині, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби, письменника, правозахисника, борця. 
   До відзначення ювілею долучилася також і наша бібліотека. Літературні читання,присвячені 80-річчю Василя Стуса, які проходили сьогодні виявилися надзвичайно зворушливими. Не так часто ми заглядаємо у збірки поета. А вартувало б кожній людині , адже його непоступлива віра в моральний абсолют виявилася прозірливішою за розпачливе примирення з дійсністю багатьох із нас. Рідкісна, унікальна неподільність поезії і долі. Поет залишався собі вірним до кінця! Василь Стус був неземною людиною. Він творив свій світ, який зараз цікавий не лише в Україні саме тому, що - універсальний. У ньому закладені конфлікти «особистість - середовище», які доводиться долати завжди. 
   Надзвичайно цікаво було ще раз згадати про життя і діяльність поета. Деякі вірші, які сьогодні читали були почуті вперше.
    Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.
      Гранична чесність, мабуть, найхарактерніша риса Василя Стуса - поета, особистості, громадського діяча, який не лише прожив яскраве, героїчне життя, а й зумів піднести людину до рівня її долі та покликання у слові. Звідси підвищений інтерес до його віршів - “образків доби”, в котру йому судилося жити.  Василь Стус навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. 
   Безперечно його можна вважати героєм. Напевне Василь Стус доживши до сьогоднішніх днів відчував би гордість за наших героїв Сучасної України. Проводячи паралелі  присутні згадали сьогодні про КІБОРГІВ. Адже саме 16 січня прийнято вважати Днем Кіборгів.

   Пам’ятаймо про своїх ГЕРОЇВ!!!




Немає коментарів:

Дописати коментар