22 червня 2018 р.

Батько сучасної України





   22 червня 2018 року працівники Жидачівської ЦРБ провели інформаційний екскурс в історію, присвячений 155-річчю від дня народження  українського громадського та державного діяча – Євгена Петрушевича.
   Провідний бібліограф – Г. Корнецька розповіла про Є. Петрушевича як суперечливу історичну постать, його біографію, вказала на здобутки державного діяча та розповіла про літературу, яка розповідає про громадську та політичну діяльність президента і диктатора ЗУНР, а саме про книгу львівського історика Олега Павлишина, що стала першим повноцінним дослідженням його життя і діяльності.
Більш детальні і цікаві штрихи до політичного портрета Євгена Петрушевича розкрив у своєму виступі вчитель історії СШ №2 – Петро Приходько.   Євген Петрушевич – це європейський політик, який пройшов школу Віденського парламенту, Галицького сейму. Згідно з європейськими стандартами, намагався провести земельну реформу, не поспішав з націоналізацією землі, створив боєздатну армію. Сповідував європейські стандарти життя . У період еміграції потрапив під приціл радянської розвідки, яка хотіла через Петрушевича розіграти антипольську карту і розкласти зсередини українську еміграцію. Це політик великого масштабу, на жаль, незаслужено призабутий…









Немає коментарів:

Дописати коментар