5 липня 2018 р.

"Із далечі віків древній Жидачів" презентація книги Марії Турченяк



«Історія умовно ділиться на «було», «є» і «буде». Проте всі часові категорії існують в єдиній площині безперервного й вічного життя народу, в якому кожен момент у категоріях «було» і «є» стає зародком для свого помноження у категоріях «буде». Тому така дорога нам історія і не менш дорога сучасність яка на наших очах стає історією.
    Ці слова Романа Іваничука п. Марія взяла епіграфом до першої книги. Ніби відчувала, що історія продовжується і буде ще дуже цікавих сторінок, часом трагічних але таких, про які ми не маємо права забувати.
     І ось результат плідної праці п. Марії  чудова ілюстрована книга «Із далечі віків древній Жидачів» 
«Моє рідне місто – колиска мого дитинства,пишний сад моєї юності, пристановище моїх зрілих літ..» Такою любов'ю до рідного краю, живе, крок за кроком спонукає пізнавати історію свого краю, не забувати традицій  активна громадська діячка, дослідниця історії міста, людина, яка наділена талантом з Божої ласки письма та малярства, з якою ми сьогодні маємо чудову нагоду поспілкуватися  - Марія Турченяк.

«Пишу для різних поколінь: для старших, щоб згадали, для дітей, щоб вивчали та любили історію древнього міста Жидачева, яка є дуже цікавою і заслуговує на те, щоб ми могли гордитися нашим заколисаним кучерявими ясенами Удичем. Бо ж варто знати, хто тут жив, який був устрій, який спосіб життя вели міщани, які церкви знаходились на території міста, чим дорога нам наша земля».

Громада Жидачева численно проявила зацікавлення в новій книзі про місто,  події та людей з різними долями, часто меленими і жорнах історії та стійким духом. 

Зроблена велика пошукова робота. Багато переживань, недоспаних ночей. І книги не було б якби не видавець - Петро Андрійович Мелень з видавництва «Манускрип».

Немає коментарів:

Дописати коментар