23 січня 2020 р.

"Розгортаю життя, як сувій полотна..."


 Ожила вишиванка яскрава
У моїм Жидачівськім краю.
Зацвіла, заясніла заграла,
Зазираючи в душу мою.
  Січень –особливий місяць у житті українців, багатий на колядки, вінчівки , родинні свята ,різні традиції. Це  початок нового року,на який кожен має надії і сподівання. Дякувати Богу для нашої бібліотеки, читачів , громади він видався щедрим, бо подарував вчора  чудову  зустріч .  Вона була особливою, бо відбувалася в день Соборності. На скайп-зв»язку була Луганська область, наші друзі із м. Новопсков, з якими ми подружилися, стали рідними. І щоразу намагаємося обмінюватися  досвідом щодо традицій, культури і просто  бути постійно у вирі їхнього життя.
     Звучали щедрівки, вінчівки, привітання ,

 а потім родзинка зустрічі -           презентація унікального видання «Вишивка Жидачівщини». Розмова про автентичну вишивку  була   цікавою і пізнавальною не тільки для громади нашого району, але й для жителів Новопскова.  

  Наш Жидачівський регіон багатий на шедеври народної творчості, зокрема вишивки, в якій розкривається душа народу і передусім наших родин. І дякувати Богу є люди, які роблять дуже багато для того, щоб зберегти це давнє мистецтво.
    Завдяки колосальній роботі цих людей , їх  жертовності, бо витрачено багато часу, сили, терпіння  -  сьогодні маємо чудове видання , скарб для Жидачівщини , книгу- альбом «Вишивка Жидачівщини»,у якій представлено строї та сорочки нашого етнорегіону  з якісними фото-сканами фрагментів вишивки в натуральну величину.     
     Авторка видання , викладач художньо-естетичних дисциплін Львівського обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти
ІРИНА ВАЧКОВА та «стержень» цієї книги- науковий співробітник Львівського музею народної архітектури і побуту ЛЮБОВ СВАРНИК подарували усім присутнім незабутні враження.
   Цікавою була розповідь людини, яка допомагала збирати автентичні зразки вишивок з багатьох сіл нашого району  членкиня Союзу українок ГАННА МАРИНЕЦЬ. Вона розповіла   про  усіх добрих , небайдужих людей, які  причетні до того щоб альбом вийшов  , як разом пройшли шлях від збирання узорів сорочок, строїв до  видання книги.   




























Розповіді перепліталися з поезією, піснями, щедрівками ,які

 виконували учні Жидачівського НВК, учениця Жидачівської гімназії, методист Жидачівського народного дому.



       Вишивання - це мова людських почуттів, думок,творчість нашого народу, регіону, яка не пропаде , а передасться майбутнім поколінням.

  Придивіться до цих диво-узорів і ви побачите, що це мистецтво високої наснаги, простого і разом з тим мудрого мислення. Ви відчуєте в гармонії кольорових сполучень їхню глибоку змістовність.
   Щиро дякуємо  пані Ірині , усім, хто причетний до видання цього альбому за можливість зберегти та не втратити такий цінний скарб.

    
    


1 коментар:

  1. Незабутна зустріч,чудові мешканці Жовкви- і юні красні щедрувальники,і поважні шанувальники скарбу народної ноші.Велика дяка Дирекції бібліотеки за Свято!

    ВідповістиВидалити