20 травня 2020 р.

Слов'янські апостоли: на перехресті історії та сьогодення

...ВОЗСТАВ ОД ГРОБА,
СЛОВО ВСТАЛО,
І СОЛО ПРАВДИ ПОНЕСЛИ
ПО ВСІЙ НЕВОЛЬНИЧІЙ ЗЕМЛІ
ТВОЇ АПОСТОЛИ СВЯТІЇ.
Т. ШЕВЧЕНКО

Щорічно 24 травня всі слов’янські країни вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. За різними історичними джерелами видатні візантійські просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи.
Писемність, мова - то є душа кожної нації, її святощі, її найцінніший скарб.
В мові наша давня й нова культура. Зі встановленням писемності починається справжня історія народу, його культури, світогляду, наукових знянь, літератури і мистецтва. Цей найбільший вклад у культуру слов'янських народів був внесений святими Кирилом і Мефодієм.
Слов'янські апостоли Св. Кирило та Мефодій - створили писемність, першу слов'янську азбуку - глаголицю, витворили норми першої літературної мови слов'ян - старослов'янська, зробили перші переклади християнської і службової літератури старослов'янською мовою, завдяки неперевершеному дипломатичному хисту св. Кирила і Мефодія слов'яни першими в Європі офіційно здобули право говорити з Богом рідною мовою, а вся їхня діяльність слугує єдності християнської церкви і в минулому, і нині.
Вшанування пам’яті засновників слов’янської писемності й літератури має давню традицію: у Чехії свято на честь Кирила й Мефодія почали відзначати в 1349 році, у Болгарії – в 1851.



В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846), а відзначають свято на державному рівні з 2004 року.
Наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати розвиток сучасної креативної української культури.


Немає коментарів:

Дописати коментар