28 жовтня 2021 р.

"Дух народного будителя серед нас" / краєзнавчий калейдоскоп до 210 річниці від дня народження М. Шашкевича/


  

 2021 рік проголошено Роком Маркіяна Шашкевича, який був великим народним будителем Галичан і мав не малу дотичність до нашого краю. Наша книгозбірня підготувала для вас краєзнавчий лабіринт « Дух народного будителя Галичан серед нас» до 210-річниці від дня народження.

Є в історії українського народу постаті, що все своє свідоме життя боролися за кращу долю свого народу. Горіли і самі запалювали інших.

  Серед когорти славних героїв, що спалахнув як світоч, і хоч швидко згас, але розвіяв темряву був Маркіян Шашкевич. З іменем нового будителя Галичан, письменником нової української літератури пов'язане наше невеличке місто Жидачів.

  Жидачівщина стала місцем, де перебуває дух великого будителя Галичан, видатного письменника нової літератури Маркіяна Шашкевича, а його творчість стала актуальною через 210 років.

Творчість М. Шашкевича у дослідницьких працях В. Коцовського, уродженця Жидачівщини.

Володимир Коцовський , наш земляк, ще в 19 столітті написав ряд праць про життя та творчість Маркіяна Шашкевича. У статті «Пам’яті Маркіяна Шашкевича» автор відзначає: « Маркіян Шашкевич заслуговує на такий спомин для того, що значінє його виходить поза границі Руси галицької, діяльність його знаменна і важна так же з огляду на розвиток цілої України-Руси…

Він перший у нас у письменстві відозвався чистою , живою народною мовою, а через се не тільки опрокинував раз на всю границю, що ділила це письменство від народа, але живим словом сильно порушив, оживив і потягнув за собою сучасників.»

Микола Верещанський із Ходорова та «Русалка Дністрова»

Микола Верещанський ( 1793-1882) священник, народознавець, меценат, який відіграв важливу роль у відродженні і становленні українського суспільно-політичного руху в Галичині фінансово посприяв, аби побачити світ «Русалка Дністрова». Маркіян Шашкевич висловів подяку меценату такими словами: « Поклонися , Русалка наша, низько всечесному Николі Верещанському, щоб тобі звелів родитися»

Увіковічення пам’яті М. Шашкевича у Жидачеві

Ø У праці нашого сучасника Жидачівської гімназії ім. О. Партицького В. Благого « Історія Жидачівської філії товариства

« Просвіта» натрапляємо на такі цікаві факти: « У 1911 році особистого розмаху у Галичині набуло святкування сторіччя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Для увіковічнення цього славного діяча національного відродження на західноукраїнських землях, магістр Жидачева, після активних наполягань місцевої «Просвіти», присвоїв його ім’я центральній вулиці міста.

Ø 14 березня 1989 року відбулася сьома сесія Жидачівської міської Ради народних депутатів, рішенням якої було перейменування вул. Жданова у вулицю ім. Маркіяна Шашкевича.

Ø Перед входом в Жидачівську міську публічну бібліотеку неможливо не помітити скульптурної композиції, присвяченої М. Шашкевичу на якій викарбовані останні три рядки із вірша поета « Русь мати нас родила»»

Чому ж мова єй не мила?

Чом ся нев встидати маєш?

Чом чужую полюбляєш?...

Ø Відкриття цієї скульптури композиції відбулося 24 серпня 1997 року. Автор її проекту – студент п’ятого курсу львівського коледжу декоративного та ужиткового мистецтва ім. І.Труша – Володимир Вісарик. Допомагали йому теж студенти цього навчального закладу Павло Боднар та Іван Бензин, керівник проекту групи – відомий скульптор, викладач коледжу, наш земляк п. Роман Романович.

Ø У церкві Святого Воскресіння Господнього м. Жидачева є дошка пам’яті М. Шашкевича. На подвір’ї храму Косми та Дем’яна м. Ходорова також можна побачити меморіальну дошку « 100-річчя Русалки Дністрової», яку у червні 2003 року було оновлено.

КЗ "Жидачівська міська публічна бібліотека" ще у 2008 році видала бібліографічний посібник "Шашкевич і Жидачівщина"

Іменем Маркіяна Шашкевича [Текст] // Радянський шлях. – 1089. – 8 квіт.

Ушакова С. Розквітай моя Україно, всеплодючая мати – земля / С. Ушакова // Новий час. – 1997. – 30 серп.

Шах І. Маркіян Шашкевич і Жидачівщина [Текст] / Ірина Шах. – 2011. – 4 лист.

Немає коментарів:

Дописати коментар