30 травня 2022 р.

День слави і печалі / міні - презентація краєзнавчого видання «Легенда Крут»/

29 січня виповнюється 104 роки від бою між українськими військовими курсантами та російськими військами під командуванням генерала Муравйова під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних студентів та гімназистів.

Серед виданих бібліографічних видань Жидачівської МПБ є пам’ятка – користувачеві « Легенда Крут», яка вміщує матеріали про надзвичайно трагічну подію в українській історії – бій під Крутами, які доповнені довідкою краєзнавчого характеру, про яку хочеться сьогодні зацитувати:
«Напередодні 91-річниці Героїв Крут до редакції часопису «Новий час» завітав дослідник історії, дописувач Зеновій Горін. Інформація, яка потрапила до його рук, справді можна вважати сенсаційною.
У Лицарському подвигу молодих і зовсім юних українців 29 січня 1918 року брав участь і наш земляк - уродженець села Залісок Жидачівського району, київський студент – Дмитро Салій.
У цьому трагічному бою проти червоних банд Муравйова був поранений у груди, дивом лишився живим і все ж добрався до Залісок. Тут у своїй хаті Дмитро незадовго і помер від рани, бо на лікування і операцію коштів не було. Про це розповідала людина теж надзвичайної долі - його рідна сестра 88- річна Марта Підлісецька ( Салій), сама була член ОУН з 1941 року , підпільниця була заарештована 1950 році.
Ось такі вони наші земляки, завдяки, яким являє нам сьогодні свою чистоту й достеменну суть звитяжна і водночас трагічна наша історична слава».
Крутяни гідно склали іспит на мужність, хоча у кожного з них було велике бажання жити у новій державі і стали прикладом для сучасного молодого покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар