9 липня 2024 р.

Поет від Бога, патріот від народу

 "Мучився, але не каявся - і радий з того, бо чую, що лишився людиною.Поезія допомогла вистояти" 





Вічні тривоги, біль за долю України не давали і не дають спокою багатьом нашим землякам. Несуть вони той тяжкий камінь на гору кам»яную , а на сторожі ставлять  Слово.

  Пошукам величі і сили Слова, національній ідеї , рідній землі, присвятив своє життя наш земляк,майстер слова,громадський діяч  відданий своїй Батьківщині, який неодноразово був гостем нашої літературної вітальні - поет,  представник хвилі поетів-шістдесятників, колишній в’язень , лауреат премії ім.Івана Франка у США, ім. Василя Стуса,Міжнародної премії родини Антоновичів , Державної премії України ім. Тараса Шевченка,гордістьнашого краю  - Ігор    Калинець, якому сьогодні виповнюється 85 років.

  З цієї нагоди сьогодні у нашій бібліотеці відбувся літературний портрет, присвячений творчості нашого земляка.

  Із величезним захопленням присутні переглядали кадри із фільму «Невольнича муза»,аналізували,читали поезію. Познайомилися з ліричною творчістю Ігоря Калинця.

   Поезiя Iгоря Калинця надзвичайно яскрава i самобутня. В Україні та за кордоном побачили світ понад п’ятдесят книг, серед яких тринадцять іноземними мовами. Збірки, цикли та окремі поезії перекладалися тринадцятьма мовами. У його поезії пульсує i промениться нацiональний дух, вона випоєна живлющими соками рiдноï землi. Душа просто не може залишатися байдужою, коли до неï торкаються вiршi цього поета. У них  пам'ять нашоï iсторiï та обрядовість українців.

   

 і до сьогодні зостається елітарним романтиком, бо й не намагався особисто скористатися плодами вибореної державності, не прагнув ні адміністративних посад, ні парламентської недоторканості.

   Здобувши в Україні найвище всенародне та державне визнання, Калинець і нині не дає собі і дня спочинку.

   Щиро вітаємо Ігоря Мироновича з 85-ти річчям. Бажаємо міцного здоров’я, многих, Богом благословенних років під мирним небом у вільній державі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар