3 березня 2017 р.

"Вибух" з Остапом Дроздовим

                                                                                                                                                                       Остап Дроздов - впізнаваний тележурналіст, цікавий і шанований багатьма прихильниками телеканалу ZIK втретє в своєму житті приїхав у Жидачів, цього разу з книгою - романом-вибухом "№1".                                                                До формату зустрічей з авторами книг у бібліотеці жидачівці звичні впродовж багатьох років.   

Зустріч була насичено цікава розповідями автора про героя котрий вже в 10 років відчував свою правоту, стоячи один проти усього класу. 
Герой (в багатьох випадках саме автор) йшов до самоусвідомлення поміж події та оточення. Родинні історії життя і мами, і бабці Ірусі, і діда Стефка, система радянської школи не завдяки якій, а всупереч проявлялась особистість, пошук себе  - складають канву  роману. 
Людина на тлі епохи,  заражена радянскістю і суспільство дуже не однорідне в прагненні змін і збереженні звичності.

Рецептів пан Остап не давав, відповіді швидше залишали питання для роздумів.  Гість відзначав, що його відповіді - суто його, Дроздова, бачення. 

Здавалось лікував «голою правдою» і про політичну систему, чи то безсистемну державу, і  про подібність та відмінність ментальності народу по два береги Дніпра, і  про молодих, інших, вільніших та правдивіших.


Отруту витравити  з ментальності можна  або шоково,  або… на десятиліття затягнеться цей процес, і чверть століття ми вже так прожили. Разом з роздумами про глухі кути стиль розмови пана Остапа додає ствердження, що в житті залишається  місце оптимізму і посмішці, іноді самоіронії.



Запам’ятався загальний настрій щирості і відвертості розмови, як з своїм відображенням у дзеркалі, коли собі треба казати правду... 
У багатьох залишилась книга з автографом – можливість ще і ще вертатися до роздумів Дроздова, залишились фотографії і питання-застереження з грифом «думати».

Крім книги можна відслідкувати окремі статті, які згадував Остап Дроздов, наприклад  «Сопляки forever».  «Саме ці сопляки дають тверду віру в те, що у нас (старих, обережних, навчених поразками пердунів) є ціла генерація чистих душ. Якщо поряд зі мною не буде цих сопляків – мені не потрібна ніяка революція. Та й Україна мені теж не потрібна без них. Бо кожен із нас зуміє пристосуватися і до Януковича, і до Митного союзу – і це буде проявом нашої сили. Це – не шлях сопляків. Ті не зуміють пристосуватися, бо вже засмакували ледь уловимий запах своєї особистої гідності, свого особистого стержня».



Вдячність Остапу Дроздову та усім, хто прийшов на захід за спільний час з енергетикою розуміння.

1 коментар:

  1. Дроздов, безумовно, людина інтелектуальна, але, як на мене, трохи "літає у хмарах". Що добре демонструє згадана тут стаття Дроздова «Сопляки forever» про толерантних, миролюбних, з добрим серцем "сопляків" які "не будуть скандувати «смерть ворогам», бо сопляки – за життя" і такого "поганого", "нетолерантного", Михальчишина, адже, на думку Дроздова, "Україні не потрібні професійні революціонери – Україні потрібні щирі, самокритичні революціонери-студенти. Україні потрібні ці недосвідчені, амбітні, ще не завжди самодостатні, наївні діти зі світлими очима. Ну що тут сказати... "Наївні діти зі світлими очима" то звичайно добре, але коли стоїть питання про виживання нації, то тут уже не до "толерантності" і не "наївні" "світлі очі" нам потрібні, а, як писав відомий український філософ Д. Донцов, шляхетний, сміливий і мудрий ПРОВІД, і тут уже без "професійних революціонерів", як показує історія, ніяк не обійдешся, це добра знав Великий син української нації С. Бандера, який писав, що "Творення, формування кадрів для визвольної боротьби — це і є найсуттєвіше, головне завдання цілого революційного процесу". Тож пану Дроздову,перед тим як щось писати на революційну та державотворчу тематику, варто було б зняти "рожеві окуляри" та, для початку, почати цікавитись історією та працями класиків українського революційного та національно-визвольного руху, бо інакше, рано чи пізно його утопічні рожеві мрії розіб'ються об сувору та жорстоку реальність сьогодення.

    ВідповістиВидалити