14 березня 2018 р.

Феномен українського добровольства


  
    День українського добровольця — свято, що відзначається в Україні 14 березня. День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
    Навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших прикладів добровольства можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну, легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах, Крути  - один із виявів добровольства. Потім було полум’я Другої світової, створення УПА – і знову добровольці першими стали на захист вітчизни.
     Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини - спочатку пішли на Майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.
   Українські добровольці стали гордістю українського народу.
    Вшановуючи героїзм українських добровольців Жидачівська Центральна районна бібліотека організувала книжкову виставку : «Феномен українського добровольства» , розкриваючи його   на різних історичних етапах. Користувачі бібліотеки мали змогу детально познайомитися з представленою літературою.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар