15 серпня 2018 р.

Подих світла


   «Вона малювала радість»-  такий слід в українському мистецві залишила Олена Яблонська- відома українська маляр і графік. Цього року ми відзначаємо 100-річчя від дня її народження. З цієї нагоди була проведена мистецька година, присвячена життю і діяльності відомої художниці.
    У її мистецьких творах  зазвичай соковитий, насичений колір її палітри набуває ніжності й легкості. І здається, що Олена Нилівна проникала в саму душу природи — оскільки цю душу вона відчувала як ніхто інший. 
     Родина Яблонських — особливе сузір’я в духовно-мистецькому житті України. Прищепив любов до прекрасного з допомогою фарб і пензлів ще батько сімейства — Нил Олександрович. Він став для дітей першим і головним учителем. 

 У домашній майстерні діти малювали натюрморти, природу, одне одного. Олена Нилівна говорить, що батько радив спочатку притрусити папір брудними руками, щоб створити простір, а потім з допомогою вугілля та гумки «витягувати» малюнок із паперу.
Нил Олександрович пояснював «не так, як учили в школі»: поставити два олівці, виміряти кут, зробити акцент на грі світла й тіні.
Він учив не «зображати» на папері малюнок, а переносити його зі столу на папір.
  Роботи зберігаються в Національному художньому музеї України, Луганському художньому музеї, Музеї сучасного образотворчого мистецтва в Києві, інших, та приватних колекціях України, Росії, Німеччини, Канади, США.
Дружина живописця Є. Волобуєва, мати художників Наталії та Євгена Волобуєвих.

Писала картини до 89 років, поки не втратила зір. Похована на Байковому кладовищі.





Немає коментарів:

Дописати коментар