20 березня 2019 р.

Виправданий історією:Іван Мазепа


                                                     «Прокленуть мене нині, але
завтра благословити стануть»
     Майже протягом трьох століть зруйнувати правдивий образ видатного політичного і культурного діяча кінця ХVII ст., великого гетьмана, який поклав своє життя на вівтар служіння Україні. Іван Мазепа прагнув вирвати Україну з-під царського гніту. Але це було майже утопією: бо не бачили тоді і не бачать зараз в Росії лиха більшого, як утворення незалежної соборної України.
     20.03.2019 працівники Жидачівської ЦРБ провели екскурс в історію: «Виправданий історією:Іван Мазепа», присвячений 380-річчю від дня народження великого гетьмана, мецената і будівничого української культури.
   З життєписом та політичною діяльністю Івана Мазепи познайомила присутніх бібліотекар ВО – О. Янкович , присутні мали можливість ознайомитись та переглянути літературу про виправданого історією гетьмана.

   Як і кожна людина, Мазепа не був ідеалом. Усього траплялось на його життєвому шляху: і перемог, і помилок, і успіхів, і невдач. Як справжній державний діяч і хороший дипломат, він враховував потреби своєї доби, був, коли треба, то «лисом», то «вовком», та, передусім,– людиною з високою гідністю, патріотом, який після довгих вагань все ж вирішив піднятися проти тиранії Петра І і зробив відчайдушну спробу вирвати Україну з-під гніту Росії.

Немає коментарів:

Дописати коментар