24 лютого 2018 р.

Від героїв Крут до Героїв Небесної Сотні


Година історичної правди про лицарський подвиг простих українців через століття в центральній бібліотеці об'єднала аудиторію зацікавлених учнів та мешканців міста.
Гаряча молода кров учасників бою під Крутами дала право українському народові на продовження державницького життя. Кров новітніх Героїв України – учасників революції Гідності прояв зрілої нації молодої держави, що прагне розвитку.
Герої Крут, як і Герої Небесної Сотні, – це, перш за все, герої духу. Їх об’єднало прагнення правди – як природного єднання істини та справедливості, правди, яка би була основою державного, суспільного, особистого життя. Вони разом з українським народом повстали проти брехні, наруги над волею людей заради майбутнього, для оновлення України і віддали найцінніше – своє життя.

Присутні мали змогу ще раз пригадати події бою під Крутами, імена відомих юнаків, серед яких і уродженці Галичини. 
Понад сто життів віддали українці, які загинули в Києві на Майдані за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі і бій за державу триває на фронті не оголошеної війни. 
Серед тих сто – Герой Небесної Сотні – наш краянин Роман Точин, житель м. Ходорова, який загинув на вулиці Інститутській від вогнестрільного поранення в голову, коли вони  разом із другом виносили тіла поранених. 
Учні Жидачівської ЗОШ І-ІІІ ст №2 читали вірші та виконували пісні про Героїв, увічнених у художньому слові.



Цікавим був перегляд видань теми Крут та подій Майдану з фонду бібліотеки, що були представлені на книжковій виставці.
Особливе зацікавлення викликала презентація книги виданої Львівським обласним центом краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді «Львівські лицарі Небесної Сотні» у видавництві «Світ», 2017 р., яку представив вчитель історії Петро Приходько. 
До книги увійшли дослідницькі роботи учнів Львівщини за матеріалами пошуково -дослідницької експедиції «Герої не вмирають». Серед нарисів-розвідок про життя загиблих Героїв і дослідження про нашого земляка. Роботу про Романа Точина представили Мисак Анастасія – учениця Жидачівської ЗОШ №2 та Витрукаш Дем’ян – учень Ходорівської ЗОШ №3 ім. Героя України Романа Точина під керівництвом наставників - Петра Приходька і Лобойко Зоряни. 
Вдячність авторському колективу, які передали екземпляр книги до фонду нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар