26 лютого 2019 р.

Літературний тріумф Богдана Гориня




  Жидачівці привітали Богдана Гориня із здобуттям шевченківської премії.
    У неділю  в гостях  у літературній вітальні був відомий  письменник - документаліст, публіцист, мистецтвознавець і громадсько-політичний діяч , колишній десидент  наш земляк , уродженець с. Кнісело Богдан Горинь . Можна дуже довго і багато говорити про досягнення цього відомого чоловіка  . Це і  народний депутат України 1-го та 2-го скликань, Член президії товариства «Україна»; голова товариства «Україна — Польща»; член Центрального проводу Республіканської християнської партії. Ще в ті далекі  60 – ті роки і до сьогодні  просвітницька діяльність Г. спрямована на пробудження національної свідомості. Був заарештований  та засуджений «за антирадянську пропаганду.
    Виступав у пресі як літературний критик і мистецтвознавець, організовував видання і поширення самвидаву. Був одним із засновників Української Гельсінської Спілки.       Нагороджений орденом «За заслуги» III та II ступенів. 
  Багато зробив для консолідації політв’язнів, налагодив тісні контакти з національними групами литовців, латвійців, естонців, росіян, євреїв.   
    Написав низку статей з питань внутрішньої та зовнішньої політики України. Г. доклав багато зусиль до вреґуювання українсько-російських стосунків. На сьогодні є автором багатьох мистецьких та публіцистичних видань.


    І ось нещодавно ми отримали  радісну звіску   про те , що  Богдан Горинь став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка у номінації «Публіцистика, журналістика»  за виданя про  знаменитого українця Святослава Гординського, яке відоме в багатьох країнах світу. Бо це була людина дивовижного й багатогранного таланту. Блискучий художник, іконописець, мистецтвознавець, поет, перекладач творів світової літератури, журналіст, організатор літературно-мистецького життя.
   Цій книзі Горинь віддав багато часу і сил, збираючи для неї матеріал чи не по всьому світу.  
      Прозаїк, літературознавець і публіцист Михайло Слабошпицький так відгукнувся про двокнижжя Богдана Гориня «Святослав Гординський на тлі доби»: «За останні десять років ми в Україні не маємо нічого аналогічного (…). Автор винайшов для себе жанр: есе-колаж. Такий багатющий матеріал сам напрошувався на винахід досі небувалого жанру. Саме такого жанру, який народився в концепції Богдана Гориня (…). Я не знаю, хто сьогодні із усіх в Україні сущих міг приректи себе на таку працю, яка, розумію, вимагала років і років колосальної пошукової роботи й високовольтної інтелектуальної напруги (…). Це подія всієї української культури». Вітаємо Вас, пане Богдане із здобуттям такої вис. нагороди .
     Від усієї Жидачівщини щира подяка Богдану Гориню за великий творчий внесок у розвиток української національної культури, збереження та примноження кращих зразків української писемності.


Немає коментарів:

Дописати коментар