17 травня 2017 р.

Ідейний провідник Кирило-Мефодіївського братста



     
    16 травня 2017 року виповнилося 200  років від дня народження видатного історика, поета – романтика, мислителя, громадського діяча Миколи Івановича Костомарова. З цієї нагоди у нашій бібліотеці було проведено історичний портрет
"Микола Костомаров - гордість України."
     Видатний діяч європейської культури та історії Микола Іванович Костомаров залишив дослідникам безцінні скарби думки і слова, що охоплюють практично всі галузі гуманітарної діяльності. Наш славетний співвітчизник добре знаний  у світі своїми історичними дослідженнями. Його перу належать сотні вагомих праць з історіософії, етнокультури, народознавства, інтелектуально -  духовний потенціал яких міг би успішно працювати на утвердження національної самосвідомості, розширення духовного поля, українознавства.

     Людина непересічної долі, величезної культури і освіченості, історик і археолог, фольклорист і етнограф, поет і прозаїк, Микола Іванович Костомаров був насамперед працьовитою людиною й увесь свій вік провів за письмовим столом і в архівних пошуках документів, які давали йому змогу відкривати нові сторінки у вітчизняній історії. Він перший у той час звернувся до вивчення історії України, що тоді, та, нажаль, і до недавнього минулого, вважалося недоречним. Саме М.І.Костомаров один з перших порушив питання про узаконення мови українського народу, його історії, активно відстоював думку, що творцями історії  є не царі та їх наближені вельможі, а народ. Служіння народові було головним змістом життя і праці М.І. Костомарова .
      Ведучі заходу Галина Корнецька та Олександра Янкович ознайомили присутніх з життям та діяльністю видатного діяча. Звучала маловідома поезія Костомарова. Родзинкою заходу став перегляд фільму про кохання та його вірність, які Костомаров проніс через усе життя.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар