1 листопада 2018 р.

ЗУНР - перший пагінець державності


Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найбільших подій української історії. 100 років тому 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Республікою.
    ЗУНР постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорської імперії і проіснувала протягом 1918—1919 років, формально ж і до 1923 року, на території Західної України зі столицею у Львові. 
19 жовтня 1918 була оголошена «Проклямація Української Національної Ради» про створення Української держави в українських етнографічних землях Австро-Угорщини (Галичина, Буковина й Закарпаття). 13 листопада 1918 УНРада затвердила Конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», нова держава отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка». ЇЇ президентом став Євген Петрушевич. Це були перші рішучі заходи українців зі створення власної держави на західноукраїнських землях.
З 1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Окупована 18 липня 1919 року в ході польсько-української війни. Анексована Польщею, Королівством Румунія і Чехословацькою Республікою. 
  Листопадовий Зрив та його Державний Акт проголошення самостійності Західно- Української Народної Респуб­ліки мав  незаперечне значення загальної національ­ної історичної події, бо саме Перший Листопад був тим душевним фундаментом, що створив передумови, для Акту січня 1919 року, який остаточно вирішив з"єднання всіх українських земель в одну Соборну Українську Державу.


Немає коментарів:

Дописати коментар