14 листопада 2018 р.

Провісниця держави Україна

На відзначення 100 річчя утворення Західноукраї́нської Наро́дної Респу́бліки  14 листопада у бібліотеці проведено круглий стіл «Провісниця держави Україна» за участі активних людей, що працюють в напрямку просвітництва історичної минувшини та учнів шкіл Жидачева. 
Галина Дереш та Оксана Семен вели розповідь про 1 листопада 1918 року, коли на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Республікою. Новостворена Українська Галицька Армія (УГА), ядром якої став легіон УСС, - героїчно обороняла здобуту волю.
     Збройний виступ українців 8 листопада 1918 р., очолений Дмитром Вітовським і забезпечив проголошення ЗУНР і прийняття Тимчасового основного закону про державну самостійність. ЗУНР проіснувала з 1 листопада 1918 р. до 15 листопада 1919 року і впала під переживаючими силами ворогів.Утвердження держави національної ідентичності зазнало поразки. Переїхавши в східну Україну, Українська галицька Армія опинилася в так званому чотирикутнику смерті і змушена була скласти зброю. Лише невеликій частині вдалося повернутися в Галичину і більшість з них були інтерновані у концентраційних таборах Ланцуті, Демб’є, звідки повернулися лише одиниці.

Понад 40 тисяч  юнаків в буревісні 1918 р. віддали своє життя за волю, за Україну. Кожен крок нашого національно-визвольного руху скроплений кров'ю української молоді - цвіту нації.  Змінюються епохи, але колесо історії накручує нові витки випробувань.
Володимир Гаврон розповів про свій шлях до зацікавлення історією, коли на кладовищі побачив напис на хресті могили з своїми прізвищем, іменем  та по батькові, про розповіді тоді ще живих свідків 100 літньої історії.  Розповіді поважного віку родичів  відрізнялася від офіційного трактування подій. Питань ставало все більше і це переросло в активність на відродження правдивої історії краю. Аналіз минувшини фактами застерігає від помилок сьогодення. Польща святкує 100 річчя своєї незалежності, а Україна, як єдина держава - тільки 27. Ми вистоїмо,коли будемо жити гідно, коли будемо єдині в своїх помислах і діях, коли позбудемось покірливості, байдужості до долі України. Сучасні меморіали пам'яті, символічні могили Січовим стрільцям - не просто дань історії, а нагадування думати над подіями нинішніх днів.
Колектив учасник художньої самодіяльності Районного народного дому відтворив настрій січовиків у складі УГА.
Вчитель історії Петро Приходько лаконічно проаналізував історичні передумови боротьби за національну державу. 

Галина Корнецька декламувала твір Дарії Корній «Я йду по склу» зі збірки  «Україна в мені».
Мар’ян Кушнір доповнив розмову аналізом стану війська в тому  числі підрозділу летунів (тодішньої авіації). Особливо відзначив роль інженерної думки Петра  Франка – сина Івана Франка.

Немає коментарів:

Дописати коментар